Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213

Školní výlet 7. B

24. června 2023

ZOO Hluboká nad Vltavou

V pondělí 19. 6. jsme se vypravili do Zoo na Hlubokou. Jelikož už jsme velcí a cena za pronájem autobusu  je téměř astronomická, rozhodli jsme se ušetřit a vyrazili jsme po vlastní ose s pomocí prostředků veřejné hromadné dopravy. Ranní vlak by se dal hodnotit na jedničku – prázdno, místo k sezení i přijatelná teplota. Po příjezdu na nádraží v ČB jsme se rychle přesunuli na zastávku autobusu v Mercury centru. Když ve frontě na ten samý linkový autobus stálo dalších 30 dětí, chvíli jsme se obávali, že nás autobus nevezme, ale nakonec vše dobře dopadlo a po dvacetiminutové jízdě nacpaných a přehřátým autobusem a krátkém pěším přesunu už jsme vstupovali do Zoo. Bylo milostivé i počasí – pod mrakem a pofukoval mírný vítr. V pondělí byla i Zoo překvapivě prázdná, takže jsme se netísnili u výběhů s davy dalších lidí.

Abychom opravdu důkladně prošli celou ZOO, každý dostal svůj pracovní list a rozprchli jsme se po mezi výběhy. Přišli jsme ve správnou hodinu, protože některá zvířata byla akorát po dopoledním krmení probuzená a rozdováděná. Nejvíce se předváděla vydra. Navíc byla vyhlášena soutěž o nejvtipnější fotografii a také povinná fotografie s dřevěnými sochami zvířat. Pobíhali jsme po Zoo plni sil, koukali se na koupajícího se tygra, krmili kozy, kachny a labutě, obdivovali mláďata psounů, pročítali informační tabule. Ale také si dali zmrzlinu a odpočinuli si ve stínu, začalo se totiž stále více oteplovat.

Postupem času se ovšem mraky rozpustily úplně a sluníčko začalo nemilosrdně hřát. Horko bylo k zalknutí, dusno, jen se z nás lil pot. To už jsme se ale naštěstí pomalu chystali k odchodu. Opět krátká cesta alejí po břehu rybníka a přivítala nás autobusová zastávka. Jestli bylo v Zoo veliké horko a dusno, vůbec si nezadalo s rozžhavenou výhní zastávky u asfaltové silnice. Autobus měl pár minut zpoždění, což bylo téměř k zalknutí, nakonec ale přijel a stihli jsme dokonce ten dřívější. Bylo dost volných míst, takže jsme se poměrně pohodlně všichni vešli a již nás objímala chladná náruč klimatizace. To však trvalo jen několik okamžiků, neboť na další zastávce přistoupilo mnoho studentů z Hluboké, autobus se opět zaplnil k prasknutí a to bylo i na klimatizaci příliš. Opět jsme se tedy koupali ve vlastním potu. Odměnou však byl rozchod na Lannovce a McDonald a BubbleTea nám vynahradily veškerá příkoří a útrapy cesty. Ještě jednou jsme se uvařili ve zpátečním vlaku, ale to už nám bylo jedno.

Byl to dlouhý a náročný den, ale výlet se nám vydařil. V Zoo se nám moc  líbilo, všechny spoje nás nakonec zavezly na místo určení a ani jsme žádného člena výpravy neztratili a nikde nenechali.

V. Němcová

Základní škola T. G. Masaryka © 2024 | Prohlášení o přístupnosti