Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213

Bobřík informatiky

27. listopadu 2023

V týdnech 6. – 10. 11. a 13. – 17. 11. 2023 probíhala na školách v celé republice soutěž Bobřík informatiky. Jedná se o soutěž, která si klade za cíl seznamovat žáky a jejich učitele s tím, co to jsou informatické otázky a problémy, a že informatika není totéž co ovládání počítače. Soutěžící v průběhu testu odpovídají na otázky z oblasti informatického myšlení, algoritmizace, porozumění informacím, řešením problémů a digitální gramotnosti, což jsou nové oblasti vpravené do RVP a předmětu “Nová informatika”. A protože to jsou oblasti, které jsme i my začaly vyučovat, zapojila se do Bobříka informatiky letos i naše základní škola.

Soutěžilo se v 5 kategoriích, přičemž do 4 z nich se mohli zapojit žáci základních škol. Celorepublikové výsledky se vytvářejí pouze z dvou nejvyšších kategorií Senior (2. – 4. ročník SŠ) a Junior (9. ročník ZŠ – 1. ročník SŠ). Proto jsme si pro Vás připravili souhrn výsledků žáků naší školy. 

V nejmladší kategorii MINI soutěžili vybraní žáci 3. a 4. ročníku, kteří odpovídali v časovém limitu 30 minut na 12 otázek. Na 3. místě se umístil Ondřej Doubek ze 3. A. Na 2. místě skončila Sandra Bártlová ze 4. A, která se svým bodovým ziskem stala úspěšnou řešitelkou soutěže. Petr Kučera, taktéž ze 4. A, pak obsadil příčku v kategorii nejvyšší a byl taktéž úspěšným řešitelem. 

V kategorii BENJAMIN mezi sebou znalosti poměřovali žáci 5. a 6. ročníku, kteří už na vypracování 12 otázek měli 40 minut. V této kategorii první tři místa obsadili úspěšní řešitelé z šestých ročníků. Jan Kölbl ze 6. C skončil na 3. místě, Pavel Hlaváček ze 6. A na 2. místě a svou kategorii ovládl Jakub Novotný ze 6. C. 

Žáci 7. a 8. ročníku patřili do kategorie KADET. Nejvíce bodů v této kategorii získala Jana Novotná z 8. A, která byla zároveň i úspěšnou řešitelkou soutěže. Na 2. místě skončil další úspěšný řešitel a to Matěj Myška z 8. B. A i 3. místo putovalo k žákovi z 8. B, konkrétně k Petru Cibulkovi. 

Žáci 9. ročníku soutěžili s žáky 1. ročníku středních škol v kategorii JUNIOR. A i přesto, že na celkovou listinu výsledků se nikdo z žáků nedostal, je potřeba říct, že si ostudu rozhodně neustřihli. Naopak se s otázkami popasovali nad rámec svých zkušeností a nic nevypustili. Mezi žáky naší školy v této kategorii zvítězil Štěpán Ludačka z 9. B. Na 2. místě skončil David Cibulka z 9. C. Trojici nejlepších pak uzavírá Sofie Veselá z 9. A. 

Všem výhercům gratulujeme a dalším účastníkům děkujeme za odvahu, trpělivost a snahu.

Hřavová Michaela

Základní škola T. G. Masaryka © 2024 | Prohlášení o přístupnosti