Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213

Jeden svět na školách

24. března 2024

Žáci 8. A se ve čtvrtek 21. 3. 2024 zúčastnili 26. ročníku Jeden svět. Jedná se o festival převážně dokumentárních filmů o lidských právech na světě. Přináší příběhy lidí z různých koutů planety a otevírá důležitá témata z oblasti lidských práv, jako například život v nedemokratických režimech, válečné konflikty nebo nejrůznější sociální či environmentální témata.

Žáci zhlédli projekci č. 2:

Dívka s mosaznými kroužky

Ajanové uctívají posvátné duchy a udržují řadu tradic. Dívky dostávají svůj první kroužek na krk už v pěti letech a s věkem přibývají další. Když se hrdinka krátkého animovaného filmu poprvé dostává mimo svou vesnici, aby nastoupila do školy ve městě, zjišťuje, že se nepodobá nikomu ze třídy. Děti se k ní otáčejí zády, problémy jí dělá i cizí jazyk a odlišné náboženství. Dokáže se dívka postavit za své kulturní dědictví a splnit si díky vzdělání svůj sen stát se učitelkou?

Daleko od rodiny

Nastino kyjevské družstvo se zrovna chystá na ukrajinské mistrovství, když vtom dívčinu zemi napadnou ruská vojska a vypukne válka. Rodina se ji kvůli bezpečí rozhodne poslat s babičkou do Německa. Jak se doba jejího nuceného odloučení od rodičů a kamarádek v cizí zemi protahuje, Nasťa propadá čím dál většímu smutku. Jediné, co ji dokáže povzbudit, je gymnastika. „Když trénuju, je to, jako bych se ocitla v jiném světě,“ líčí Nasťa, která si teprve v této složité životní situaci uvědomuje, co je pro ni skutečně důležité.

Skejtuj!

Rozhodla se vzít věci do svých rukou a svým příběhem říct, co pro ni její koníček znamená. „Chci se stát hlasem všech mladých, co jezdí v našem městě na skejtu,“ líčí v emotivní řeči před zastupitelstvem na radnici. Pippě i její nejlepší kamarádce Victorii také vadí předsudky, se kterými na obě dívky hledí ostatní skejťáci. Rozhodnou se proto uspořádat ve svém městě velký pouliční závod.

Mgr. Marcela Zimeková

Základní škola T. G. Masaryka © 2024 | Prohlášení o přístupnosti