Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213

Den otevřených dveří 22. 3. 2024

30. března 2024

Dne 22. března se opět otevřely brány Masaryčky a my jsme vítali kromě našich bývalých žáků snad také ty budoucí.

V 16.00 ve vestibulu školy přivítal návštěvníky náš pěvecký sbor pod vedením Elišky Dvořákové a v 16.30 pan ředitel Josef Haláček představil zájemcům naši školu. Až do 18.00 pak bylo možné nahlédnout téměř do všech učeben a vyzkoušet si mnoho rozmanitých aktivit a úkolů.

V přízemí se budoucí prvňáčci mohli podívat na to, co je příští rok vlastně čeká. Mohli potrénovat paměť a pozornost, na interaktivní tabuli spočítat pár příkladů, anebo si „pohrát“ se včelkou Beebot, kterou se žáci učí programovat na kroužku programování pro 1. a 2. třídu.

V 1. patře se ozývaly líbezné tóny z různých hudebních nástrojů a zájemci se mohli seznámit s netradiční matematikou pro malé i velké. Skládaly se geometrické tvary a tangramy, řešila se osová souměrnost, sudoku anebo složité spojovačky se zajímavými obrazy.

Ve 2. patře si návštěvníci mohli opět vyzkoušet programování a práci s roboty. S jejich pomocí mohli nakreslit na tabuli čtverec, se včelkou Beebot napsat své jméno a velkou zábavu představovala robotí aréna. V učebně přírodopisu byly nachystány přírodovědné pokusy, preparáty pod mikroskopem nebo chemické struktury. V učebně dějepisu čekal na návštěvníky dějpisný kvíz na Kahootu, puzzle a pexeso a nechyběly ani historické nesmysly, nad kterými si musel člověk trochu popřemýšlet.

V učebně 9. C visel na tabuli obraz plný barevných skvrn, které každý, kdo do třídy zavítal, mohl přetvořit v to, co mu šmouha připomínala, a podílet se tak na společném obrazu z Masaryčky. Paní učitelka Tereza Charvátová zde vedla výtvarný workshop s velikonočním tvořením a radost dělalo návštěvníkům i památeční malování na obličej.

Ani v nejvyšším 3. patře nechyběl pestrý program. V učebně němčiny se zájemci mohli seznámit s našimi partnerskými školami v Rakousku a v Německu nebo si zahrát několik karetních a deskových her. Novinkou byl kaligrafický workshop pod vedením Elišky Hluštíkové, která má rovněž i nově otevřený kaligrafický kroužek. V další učebně byla možnost nahlédnout na nové učebnice angličtiny, s nimiž budeme od příštího roku pracovat – a dokonce už na 1. stupni, neboť od příštího školního roku začínáme s angličtinou již v 1. třídě. Lákavý byl ale také Kahoot na slovní zásobu se zvířaty, křížovky s nepravidelnými slovesy anebo hry, které používáme, abychom žákům tuto neoblíbenou gramatiku alespoň trochu usnadnili. Kdo měl trochu více času, mohl se pak ztratit v magické knihovně a pomocí únikové hry si zopakovat učivo angličtiny z celého 1. stupně.

Kdo nechtěl namáhat mozkové závity, mohl se alespoň zapotit v tělocvičně na překážkové dráze či u stolního tenisu, anebo mohl otestovat svou zručnost při tvořivých dílnách. V jídelně se mohl každý občerstvit sladkými i slanými dobrotami, které běžně dostávají naši žáci jako dopolední svačinky.

Den otevřených dveří na Masaryčce byl připomínkou toho, že vzdělání není jen o učení se z knih, ale také o objevování nových možností a rozvíjení zájmů. Doufáme, že zážitky, které si z tohoto dne návštěvníci naší školy odnesli, jim alespoň o kousek víc pootevřely dveře k nekonečnému poznávání.

Děkujeme všem, kdo se na naši školu přišli podívat, a budeme se těšit na nové tváře u dubnového zápisu nebo v září ve školních lavicích.

Tereza Musilová

Základní škola T. G. Masaryka © 2024 | Prohlášení o přístupnosti